Много добра идея!
Като гледам с какви проблеми се сблъскват робо-моделистите мисля, че наистина ще е полезно да има поне схема.
Ето няколко идеи/препоръки и от мен:
1. Мисля, че ще е по-добре разширителния модул да може да се конструира и като добавка към
Ардуиното. Продава се готов
Proto Shield с
куплунзи.
. Нека ги има и двете версии. За тези които имат готово Ардуино и могат да си позволят място за разширителен модул, ще е по-добре така.
. Ако трябва да се събереш в много малко пространство тогава да е компактната версия.
2. Идеята да се свържат в паралел два изхода на L293D ми хареса :bravo: . По принцип изходите на L293D (версията B или без буква е по-мощна) са ограничени до 600mA. Повечето ел. двигатели в магазин Robotev са <1.2A. Изключение правят няколко специални моторчета.
2.1. Бих предложил на платката да се предвиди да има охладител за L293D. както е показано в
Datasheet-а стр.11. Т.е. пътечки с около 1 кв.см. от двете страни на чипа свързани към краката за маса. Това би трябвало да е достатъчно за да се охлажда.
3. С цел да се намали броя на използваните портове на процесора, може да се постави един 7404, съдържа 6 инвертора.
. Един изход на процесора се подава на едната половина на H-моста, а през инвертор на другата половина.
. Така ще може с един изход да се управлява посоката на мотора. 0 = напред и 1 = назад.
. и с друг стоп-старт и скоростта (PWM). 0 = стоп, 255 = 100% мощност
. спестяват се два изхода на процесора
3.1. Виждам, че си добавил вариант с или без PWM. В случая на т.3. това ще трябва да се замени с избор между изход с PWM или друг изход без PWM.
4. Желателно е да има резистори на входовете на L293D. От +5V към всеки вход (например по 10к). По време на първоначална инициализация процесора си установява портовете като входове и в този момент L293D е с "увиснали" входове и е възможно да задвижи двигателя преди инициализацията на процесора. Не е критично, но е досадно.
5. По въпроса за работа без кварц... това е само за версията "всичко в едно", мисля, че е възможно.
. Симеон от м-н Роботев разработи версия на AtMega8 и AtMega168 които успешно използвам в автономен режим. т.е. работи само процесора без допълнителните добавки на Ардуиното. В случая при мен е твърде малко свободното пространство и затова използвам само батерия, AtMega168 и светодиоди без допълнителни елементи.
. в програмната среда на Ардуино трябва да се добави описание на този чип и може да се програмира и да работи, НО само на 8MHz! (което едва ли има значение за роботите)
6. Генератор на 38KHz, желателно е да има, тъй като гледам, че доста се използва (освен в LineTracer).
Обикновените NE555 могат да подават до 200mA ток на изхода си. Тук трябва да се прецени колко светодиода може да захранва
айде стига съм писал... Идеята е супер!
Мисля, че можете да я доразвиете на сбирките в събота