Моля, моля.
Още към технологията...
1.
Почистване на медната част на платката - Преди всички операции, платката трябва да бъде много добре почистена! Аз правя така: Първо, с телена гъба за съдове(която присвоих от родителското звено :-D), търкам повърхността. След това полирам с абразивна паста "Cif", също за съдове (ако няма, може и без нея), като търкам здраво с мека гъба за съдове (от тези за 20 ст.
. След това се измива обилно с топла вода и се подсушава между 2 листа А4. След това гарантирам, че по-големите неравности и производствени дефекти са напълно изгладени и премахнати (по-дребните може и да не "тормозим" :zubi:).
2. След като имам щателно почистена платка, търкам с технически спирт (или лакочестител, който си е почти чист Ацетон). Ако процедирате като мен, на този етап почти ще успеете да се огледате в платката... Става доста огледална - като медните радиатори в компютрите... Естествено, след етап 1 не бива да се пипат медните части на платката с пръсти, още повече с такива след закуска от типа "баничка с бозичка". :-D
3. Добре е сега да подготвим медната част на нашата платка. От магазина съм си купил 1 пак. лимонтозу (лимонена киселина), което съм си разтворил в 0.5 л. вода. Слагам платката за минутка-две, махам я и я измивам с топла вода. Пак оставям да изсъхне между 2 листа А4. ВНИМАНИЕ! Тук се опитайте колкото се може по-малък достъп на повърхностите до околната среда. Не яжте над тях и не ползвайте готовата платка за дъска за рязане на хляб! :-D (В кръга на шегата, разбира се!)
4. Оттук-натам процесът е същият > Пренасяне на тонера върху медта > Ецване > Калайдисване...и т.н.
Това е! Получават се наистина платки за чудо и приказ, като с тази технология постигам 0.3 мм дебелина на пистите (това ми е рекорда...обикновено са 0.5-0.7).
П.п. В момента си правя установка за експониране на платки по фотометод и възнамерявам да напусна рамките на "Лазерната ютия" в стремежа си към постигане на 0.2 (а защо не и 0.15?) мм дебелина на пистите...
Поздрави!