Здравейте,
Преди около година почнах да се интересувам от роботика и този форум е един от първите, на който попаднах. Миналият септември реших, че ще правя за дипломната си работа робот от тип хексапод. Цели, които си поставих бяха:
-робот подобен на хексаподите на фирма Lynxmotion и Micromagic Systems с 3DOF(dimensions of freedom) на крак
-да не използвам готови части(говоря за скобите за сервотата, тялото и тн.)
-да не трябва да продам левия или десния бъбрек, за да събера пари за сервомотори
-безжична комуникация (тогава си мислих за XBee модул, но стана с bluetooth)
-Софтуер за управлението му от PC да е лесен и интуитивен
В момента всичко това е готово. Резултат:
-Алуминиеви части - 1.5мм изрязани на водна CNC машина(отне ми около месец и половина да направя дизайна)
-19 серво мотора Hitec HS-325hb - не са достатъчно мощни, за масата на робота, но използвам ластици, които премахват натоварването върху моторчетата в изправено положение почти на 100%
-захранвам го от едно ATX захранване .. което купих за 20лв..- за батерии и зарадно не ми се даваха пари.
- управлението на сервотата става с SSC-32 контролер на фирма Lynxmotion.
-bluesmirf модул за комуникация
-инверсната кинематика е изцяло имплементирана в PC софтуера, който се получи доста приятен (писах го на C# .NET 3.5)
Стига приказки, ето и малко мат'рял :lol: :
http://www.youtube.com/watch?v=tEomme2tzkQСкоро ще му слагам глава със сензор за разстояние, линеен лазер и една стара web камера(направих си програмка с която мога да измервам разстоянието на обектите пред камерата с помощта на лазера и смятам да го пробвам с робота
PS. После ако искате ще кача и снимки, че много ми се спи сега