Малко по малко започвам да побликувам материалите за сумобота ми! Ето, че днес ще ви запозная със схемата на моята машина.
Долу-горе описах нещата с механиката как стоят, докато проявя снимките (ще са готови утре).
Това е схемата на робота ми (разработвах я година и отгоре
:
>>Схема<<Всъщност, за описание едва ли ще кажа нещо ново. Използвал съм ATmega8 микропроцесор, в който ще се съхранява програмата (На схемата е за SMD монтаж! Имам нормална схема - за дискретен монтаж и тя има 28 крачета. Ако искате да повторите схемата с такъв процесор, променете свързването на крачетата!) и драйвер за двигателите L293D. Интересното при схемата ми е, че моторите са включени към драйвера посредством диодни мостове, които съм предвидил за да намалят смущенията, породени от двигателите. На самите мотори има запоени и керамични кондензатори. Предполагам, че смущения няма да има!
На схемата ясно си личи ISP-програматора, драйверът за двигателите и микропроцесорът. Квадратчето над резистора R1 е "мостче". То представлява просто джъмперче, на което и двата извода са свързани. Ако се разделят, се освобождава паметта на микропроцесора!
Обикновено е с вариант ключ, но аз избрах това!
Засега това е по схемата!
Забележка! Схемата съм я чертал на руски, защото молих един руски колега да ми я провери за грешки!
Поздрави и следва продължение...
П.п. Датчиците ми за бялата линия ще са тези:
>>Датчици<<