Здравей, Орлине.
Разгледах сайта, поздравления за свършената работа и полезната информация. Наскоро и аз взех един Робко 01 и искаме да го оживиме в нашия клуб по роботика. Разгледах схемите, които си дал и разбрах че всъщност отделните мотори на робота се явяват вързани в адресното пространство на Правец-а чрез малко интерфейсна логика и реално софтуера е този, който комутира отделните фази на стъпковите двигатели и върши основната работа.
Интересно ми е какъв тип интерфейс ползваш между PC-то и робота за да може да се управлява с твойто програма? Предполагам, че е най лесно да се върже на паралелния порт, но примерно аз нямам такъв порт на лаптопа си. Писал си че имаш решение за USB, видях на сайта че си правил различни адапторни платки. Ще ми интересно да тестваме с твоя софтуер, но в момента имаме следните два проблема - първо се оказа че мойта интерфейсна електроника е повредена има изгорели писти и избил кондензатор, може би има и други повредени компоненти. И второ нямам женския куплунг, който се включва към платката за може да се подадат управляващите сигнали.
Така че за момента аз мисля друга концепция - да сложа 6 драйвера за стъпкови мотори, които да управляват отделните оси, плюс един микроконтролера който да ги синхронизира и да се управлява по USB интерфейс от PC. Сега съм в етап на проучване на нещата, така че коментари и съвети ще са ми полезни. Скоро ще изложа по-подробно идеята си в отделна тема.
P.S На предната сбирка на клуба успяхме да развъртиме с външен драйвер мотора на основата и останах възхитен от плавните движения