Не знам аз ли пропускам или вие, но ето за какво става въпрос:
Нов съм в роботиката и ми е малко гадно, че пиша като знаещ, но въпреки, че съм се занимавал много с механика, електроника, електротехника и програмиране на микроконтролери (четирите по отделно
) - не съм правил нищо, което да взима само решения (въпреки, че като се замисля, не е толкова трудно - написваш програмата, вкарваш я в микроконтролера и остава механиката, която вече е малко по-трудна) ...
е ок, да кажем, че ще направим един Line tracer ... и да кажем, че е много добър и проследява линията много бързо с ... 5 датчика примерно ... НО... направили сме го с много широки гуми, мощни мотори, съвсем малки редуктори и е много тежък (разбирате ли на къде бия ?
) Пускаме го по линията и той тръгва ... засилва се и хоп - на линията изскача дете (не питайте от къде се е взело, до колкото знам щъркелите ги носят
- просто давам най-лошия пример) - и какво ще правим сега ? Не можете да го стигнете, детето му се радва и му стои на пътя ... е - тук идва една моя идея, която може и да сте реализирали, просто аз не я срещнах ... евтин easy remote shutdown
Вадите с майсторско и прецизно движение лазерното фенерче от джоба и "стреляте" по инфрачервения фототранзистор на "покрива" на робота ви ... и какво става - забравили сте да го свържете :lol: шегувам се естествено
Робота се изключва и детето го унищожава без опастност за живота си ... та искам да ви питам - имате ли някакви прости решения за remote shutdown или спирате роботите си ръчно ?
Още нещо - искам да ви питам, на някой от тук занимава ли му се с МАКРО робот ? Като казвам макро имам предвид нещо с джанти ''13 и двг
за сега толкова
Като за първо мнение добре се справям