Нека възродим малко позабравената тема за тази уникална платформа, която беше нашето начало в Сумото в края на 2007-ма година. Идеята за тази конструкция не е умряла, а просто чака по-добри дни, за да я доусъвършенстваме.
Докато нямах работа в офиса, реших да си поиграя малко със сумистите и в крайна сметка реших да възобновя именно този вариант на платформа.
Сблъсквайки се с реалните проблеми в сумото, създавайки своята платформа, установих предимствата на този италиански приятел. Според мен, те са:
1. Страшно лесна за изработка дори и на ръка. А с лазер се реже за около 2 минути (всички части).
2. Много лесна за сглобяване. Според мен, дори и дете (3-) ще успее да я сглоби за отрицателно време. :-D
3. Редукторите са побрани в пространството между двете плочи, което позволява закрепване на батерии и датчици лесно отдолу, а цялата електроника в стил "сандвич" - отгоре.
4. Има абсолютно правилна геометрия и тегло за правилата на сумото.
5. Добро поле за изява не само в сумото, а и в много друго дисциплини (да не кажа всички, изискващи мобилни роботи с колела).
Затова реших да направя един 3D модел на платформата, след което ще започна да и добавям датчици и платки (макар и виртуално), докато не стигнем до един завършен проект, който да може да се изработи с лекота и да се отдаде необходимото на реално интересното - взимането на решения "real time".
Преди да публикувам снимката, ще уточня, че имаше вариант и с единствено зъбче и правоъгълен отвор, които да осъществяват свръзката на долната част на ралото с долната плоча, но в момента проучвам предимствата и недостатъците на този метод. Също така анализирам и предимствата и недостатъците на сегашния вариант.
А да...и писах до Solarbotics.com за 3D модел на колелата за сервите, но още не са ми отговорили. Ако не се появят - ще ги изчертая сам, както сервите.
Надявам се да съм ви оставил добър повод за размисъл през почивните дни.
Поздрави! :-D