И аз така - ще ми се като правя нещо то да има някакво приложение. Принципно ми се иска да направя хуманоид, който до максимална степен да може да пресъздава движенията на човек, да се ориентира в пространството и да изпълнява прости задачи. Всъщност може да звучи смешно, но се запалих по идеята за робот покрай един много тривиален битов проблем - как да пренеса препълнена чиния със супа от кухнята до хола без да я разлея по пътя. Такава задача е по силите на един мобилен робот с подходяща конструкция, но както обикновено става при мен - идеите започват да се доразвиват и усложняват в момента в който почна да мисля как да ги осъществя. Съответно стигнах до един много по-функционален андроид, който от своя страна ще представлява и много интересно предизвикателство едновременно от гледна точка на механика и от гледна точка на софтуер. Всъщност повечето механични възли вече са измислени, по-нататъшното им уточняване зависи от конкретните моторчета и редуктори, които ще ползвам (а все още не съм намерил подходящи). Засега, докато търся моторчета чета за динамичното равновесие и как се постига програмно. В моята конструкция ще ме улесни това, че всяко стъпало разполага с по три "пръста", които могат да помогнат на машината да пази дори и статично равновесие на един крак. За тази способност ще допринесе и възможността за странично движение на краката в тазовата става, както и възможността за накланяне настрани, назад и напред в областта на кръста. Всъщност малко по-късно ще пусна подробно описание на механиката, по начина, по който я планирам, в отделна тема.