Автор Тема: Какво е BEAM робот?  (Прочетена 6874 пъти)

Borislav

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1010
  • Профил
  • http://robotics-bg.com
Какво е BEAM робот?
« -: Юни 21, 2007, 11:24:42 pm »
B.E.A.M - това е съкръщение от английските думи Biology, Electronics, Aesthetics and Mechanics (Биология, Електроника, Естетика, Механика):

Биология - светът около нас след милиарди години еволюция, служи за прекрасен източник на идеи, особено когато можем да се разпореждаме със съвременните материали, двигатели и електроника.

Електроника - позволява да се постигне сложно поведение с прости средства; самата схема също трябва да е лесна и понятна.

Естетика - конструкцията трябва да бъде "красива", при това не само от гледна точка на дизайна, но и по своите конструктивни решения.

Механика - "хитрата" конструкция може значително да опрости другите системи на робота (например, да намали числото на двигателите или датчиците).

BEAM-роботите представляват сега цяла школа по Роботика. Концепцията на BEAM-роботите е била представена от Марк Тилден (Mark W. Tilden) и се състои в това, че реакцията на външните фактори трябва да се постига, на първо време, от самата машина, без участие на какъвто и да е било "мозък", както се случва в живата природа, по пътя на елементарните организми до човека. Също по този път трябва да вървят съвършенстването и създаването на по-сложни системи, своего рода "робогенетика" чрез "робобиологията". При създаването на BEAM-роботи следват следните правила:

1. Минимум електроника (което предотвратява лавинообразното усложняване на конструкцията, а също така и я прави много по-евтина);

2. Повторното използване на компоненти от неизправна и остаряла апаратура (практически всичко, което е необходимо за създаването на робот може да се намери сред "спасеното имущество");

3. Захранване от слънчеви батерии, колкото е възможно (което от една страна предразполага економичността на робота, а, от друга - го прави екологично и действително автономен).

Практически, BEAM-роботите са - най-простата и лесна конструкция с примитивни "рефлекси" (състояща се, по правило, от слънчев елемент, кондензатое, мотор и 2 транзистора), и големият осемкрак крачещ "паяк" е построен на същите тези принципи!

За заинтересованите, тепърва тази тема ще продължи! Очаквайте схеми, описание на материали и всичко, с което ще можете да си направите такъв робот!
Роботиката не е хоби - тя е начин на живот!

Borislav

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1010
  • Профил
  • http://robotics-bg.com
Какво е BEAM робот?
« Отговор #1 -: Август 21, 2007, 11:10:20 pm »
Ето ни, очи в очи с Марк Тилден (Mark W. Tilden)! :) Това е човекът, изобретил BEAM-роботите като начални организми!

Роботиката не е хоби - тя е начин на живот!