Автор Тема: Наелектризиране на телата  (Прочетена 10272 пъти)

zbytsam

 • Заклет Роботостроител
 • *****
 • Публикации: 256
  • Профил
  • http://genadi.masoko.net
Наелектризиране на телата
« -: Февруари 13, 2009, 11:01:21 pm »
Да вземем пластмасова пръчка и да я натрием няколко пъти по сухи косми или вълнен парцал. Удивително, но след това пръчката придобива ново свойство: започва да привлича малки листчета хартия, други леки предмети и дори тънки струйки вода.В миналото не е имало пластмасови пръчки. Въпреки това подобни явления били добре известни. За опити по наелектризиране предците ни използвали дървени пръчки покрити със смола, които триели във вълна. След това тези пръчки започвали да привличат сухи треви. Опитите показват, че две тела наелектризирани и ненаелектризирани винаги се привличат. Примерно пластмасова пръчка и тънка струя вода. Опитите показват също така, че две тела наелектризирани докато се трият едно в друго също се привличат. Например наелектризирани дрехи, които са се трили по тялото ни лепнат по него.

За изследване на наелектризирани тела служат специални уреди - електроскопи. Външния вид на уреда виждате на снимката отдолу. Цилиндричен корпус (1) закрит със стъкло (2). Вътре в прибора е поставен метален прът (3) с лесноподвижни пластинки. Пластмасова втулка (5) отделя металния прът от корпуса на уреда.

гр. София

zbytsam

 • Заклет Роботостроител
 • *****
 • Публикации: 256
  • Профил
  • http://genadi.masoko.net
Видове наелектризиране на телата
« Отговор #1 -: Февруари 13, 2009, 11:42:18 pm »
Чрез триене.
При триене на две тела електроните на атомите, които са по-слабо свързани със своите ядра могат да се „освободят” от своя атом и да преминат към друг атом. В резултат от това тялото, което е приело електрон се зарежда отрицателно и има излишък на електрони. Другото тяло, което е отдало електрон се зарежда положително и има недостик на електрони.
Чрез допир.
Същестуват и тела, чийто електрони са слабо свързани със своите атоми и могат много лесно да се отделят дори без триене. Достатъчно е само допир и телата се наелектризират. Наелектризирането се обяснява като обмен на електрони между телата. Разноименно наелектризираните тела се привличат, а едноименните се отблъскват.

По индукция.
Освен чрез триене телата могат да се наелектризират и чрез допир. Нека доближим една наелектризирана стъклена или пластмасова пръчка до сфера на изолирана поставка. Ако след това поднесем сферата към късчета хартия, устоновяваме, че те са наелектризирани, защото сферта ги привлича. Наелектризирането на телата чрез допир до други наелектризирани тела дава основание на учените да предположат, че в тях има електрични заряди, които могат да преминават от едно тяло в друго. Поради това наелектризираните тела наричаме още заредени тела.При наелектризиране по индукция основна роля играе ел. поле на зареденото тяло. Отначало двете сфери са с равен брой положителни и отрицателни заряди. Към тези сфери поднасяме пръчка заредена положително. Ел. поле създадено от пръчката оказва влияни върху положителните заряди в сферите (те биват отблъснати), а отрицателните заряди биват привлечени от положително заредената пръчка. Поради това в лявата част на лявата сфера се натрупват електрони. След като разделим сферите част от електроните минават към пръчката. Лявата сфера се зарежда отрицателно, защото има излишък на електрони, а в дясната сфера остават само положителни заряди и поради това тя се зарежда положително.

И така наелектризиране по индукция можем да обясним по следния начин: това представлява преразпределение на ел.заряди на телата (или част от тях), в резултат от това телата се (или част от тях) се заредждат разноименно.
гр. София

zbytsam

 • Заклет Роботостроител
 • *****
 • Публикации: 256
  • Профил
  • http://genadi.masoko.net
Диелектрици и проводници
« Отговор #2 -: Февруари 14, 2009, 12:05:23 am »
Веднага възниква въпросът: "Защо не може да се наелектризира по индукция пластмасова пръчка?". Отговорът е очевиден: електроните на тези тела не са свободни и зарядите в тях не могат да се преразпределят. Тези тела могат да се наелектризират само чрез триене.Според способността си да пренясят ел. заряди телата се разделят на две групи:

Диелектрици - това са тела, през които ел. заряди не могат да се движат свободно.

Проводници - това са тела, в които ел. заряди могат да се движат под действие на електрични сили.

Различните свойства на проводниците и диелектриците се обясняват от атомната теория: част от електроните на проводниците могат свободно да се движат вътре във веществото, докато в диелектриците практически няма свободни заряди, тъй като всички електрони са здраво свързани с ядрата.

На горната снимка е показано как пластмасовата пръчка служи като диелектрик, а мателната – като проводник.
гр. София