Автор Тема: Правим прост бампер  (Прочетена 21978 пъти)

Borislav

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1010
    • Профил
    • http://robotics-bg.com
Правим прост бампер
« -: Юли 14, 2007, 12:38:03 pm »
В тази статия ще ви покажа как да си направите контактен датчик за сблъсък.
При всичката маса други датчици, понякога е необходим такъв датчик, който да реагира при удар на робота с препятствие.

Ето една готова конструкция на датчика:Датчикът е направен от всякакви материали, които са останали от по-добри времена. :)Неподвижният датчик е направен от парченце коаксиален кабел, прокаран през отвори в корпуса на робота. Освободен е от изолацията, като е оставено само медното жило. Кабелчето се крепи лесно. Докато го запоявате го придържайте с гвоздейче. Достатъчно е малко тенол, за да бъде закрепен, и той надеждно ще държи целия кабел.

Както е показано на четвъртата снимка, външният контакт се прави от метална пластинка. Трябва да е прикрепен към робота с остро прегънати ръбове. Именно с тяхна помощ ще постигнем "пружиниращ" ефект, с който нашият робот ще намира нередностите по пътя (примерно - стена). :) Закрепен е за корпуса на робота с нашите винтове, които извадихме от Аудиокасетата (Вижте раздел "Полезно"). Добихме ги доста, а тук ни трябват 4. Хубаво е, че много неща могат да се намерят в битовите отпадъци... :) Не ги пристягайте силно. Пластинката трябва да се движи свободно напред-назад!
При сблъсък, контактът затваря веригата и пуска сигнал.

В заключение ще кажа, че този датчик е много добър за малки роботи. За големи - там направата му би била непосилно сложна. В домашни условия въобще не знам как може да стане. :) Но за по-големите роботи си има друга тактика - датчик от електронна везна. :) Разбира се, трябва да си бръкнете много надълбоко в джоба, за да си го позволите, но си струва!
Това е, винаги взимайте прости решения за сложните проблеми!

Успех в начинанията!

БориславСтатията е авторска, като снимките са взаимствани от сайта "Железният феникс".
Роботиката не е хоби - тя е начин на живот!