Автор Тема: Инфрачервен модул  (Прочетена 4828 пъти)

Borislav

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1010
  • Профил
  • http://robotics-bg.com
Инфрачервен модул
« -: Март 05, 2008, 09:24:44 pm »
Здравейте, приятели!
Тъй като вече имаме функционална платформа на робота е редно да имаме и датчици, които да го накарат да "прогледне" в пространството!
Първите от тях, по всяка вероятност ще са инфрачервените датчици. По начална идея, те ще са в предната и задната част на платформата. В клуба обсъждахме идеята да се намират отдолу, за да засичат малки препятствия и роботът да разбира дали пътят му е "чист" или не. Също така, може да се използват и в качеството си на засичащи препятствия от доволно разстояние.
Но стига толкова теория, тъй като в клубът решихме, че тази задача ще направя аз, вече съм готов (от около 2 седмици) със схемата. Ето я и нея:

Инфрачервен модул

Първо да започнем обсъждането на схемата с бившите допуснати грешки. Бях вързал ИЧ-предавателите за 4 транзистора (2 по 2 на всеки таймер за 40кHz), вместо за един на 1 таймер. В крайна сметка, след консултация в клуба, разбрах че 4 не са необходими и преправих схемата. :) Постарах се да почета тези дни за I$C-шината, т.е. методът, по който се свързват 2 и повече микроконтролера в едно. На схемата съм я отбелязал с изводите на порта D ("От централния процесор"). На практика в клуба ще ни се наложи да създадем микрокомпютър, тъй като данните ще се четат от няколко процесора и роботът ни ще е снабден с операционна система. :) Въпросната шина представлява свързване на всички портове на всички микропроцесори, които се съдържат в схемата. Това ще обсъдим по-подробно утре в клуба по Роботика!
Общо взето е това. За мнения и препоръки пишете тук. Очаква се тези дни да досглобя и първия вариант на схемата! Разбира се, оценявам критиките, така че можете и да критикувате схемата, тъй като човек се учи от грешките си, все пак! :)
Това е засега!
Поздрави!
Роботиката не е хоби - тя е начин на живот!

Borislav

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1010
  • Профил
  • http://robotics-bg.com
Инфрачервен модул
« Отговор #1 -: Март 15, 2008, 11:43:51 am »
Инфрачервеният модул е в пълна бойна готовност! :) Остана тестване със семпъл алгоритъм, за да установя разстоянието на отчитане на данните.
Следва да уточня, че по схемата има малка корекция. На диодите трябва да се върже по един предпазващ резистор към плюса на захранването! Общо взето е това! Снимки и резултати от теста - много скоро!
Роботиката не е хоби - тя е начин на живот!