Автор Тема: Хоби професионализъм  (Прочетена 1991 пъти)

xyz

  • Вече знае какво е робот!
  • *****
  • Публикации: 75
    • Профил
Хоби професионализъм
« -: Ноември 02, 2015, 07:49:42 am »
Идеята на тази тема е свързана с нещо вече прочетено тук:
http://www.robotics-bg.com/discussion/index.php?topic=109917.msg151308#msg151308
Наистина в момента няма специалисти (всъщност са малко), а по-лошото е, че такива не се появяват, а ако нещо се появи, то по обективни причини отива да работи в чужбина.

Решението на такъв вид проблем аз го виждам в следните стъпки:
1. Създаване на среда, където могат да се развиват професионални навици в областта на металообработката.
2. Рафинирането на тази среда по такъв начин, че тя да стане много привлекателна за много хора.
3. Осъществяване на действия по агитация на младите да станат част от тази среда.

Моето мнение е, че хоби опитът на членовете на този форум може да помогне за създаването на подобна среда, но ако се направят някои промени в начина на мисленето.

Ето какво имам предвид с казаното по-горе:
1. Разбирането за начина на снабдяване със специфични компоненти. На практика начините са три: (1). Закупуваш готов компонент. (2). Реализираш го по начин по който успееш. (3). Поръчваш го да се направи с нужното качество и без компромиси. По отношение на точка (3) трябва да отбележим, че понякога можеш да го поръчаш на себе си. Примерно ако притежаваш струг и имаш нужда от стругован детайл - естествено ти ще си го направиш. Също така разликата между (2) и (3) е в това, че в (3) правиш почти всичко от стандартни суровини (прокат), докато при (2) много често използваш вече готово изделие и го преправяш да служи по начин по който не е било проектирано.
По тази точка 1 ако искаме да мислим по-професионално, то трябва почти винаги да избягваме вариантите (1) и (2). И докато при (1) това понякога е практически невъзможно (примерно не можеш да си сглобиш сам електродвигател, дори и да притежаваш всички суровини), то (2) можеш да го пропуснеш.
2. Отношението към цената на материали и труд. Много често се казва, че различни видове хобита не са евтино начинание. Но ако искаме да променим начина на мислене към по-професионално отношение, тогава трябва да гоним възможно най-евтиното решение, което отговаря на нужното качество на съответния продукт. Тук вече какво трябва да е качеството - това е въпрос на личен избор на човека с хобито! Наистина по-ниската цена прави даден продукт конкурентно способен на пазара.
Именно поради тази причина идеята е, като правиш нещо, то да го правиш паралелно с изчисление на цената. Ако закупиш нещо готово или просто вече го имаш от някъде - пак е добре да потърсиш в интеренет за такъв вид продукт с минимална цена. Не за да го купиш, а за да можеш да изчислиш крайната цена на това което правиш.
3. Обръщане на внимание на технологиите на производство. Когато правиш нещо като хоби, то се интересуваш то просто някак да стане. Да, но това е непрофесионално мислене. Трябва да анализираш отделните процеси които правиш дали могат да се автоматизират. Този анализ ще остане като сух текст, подобно на цената, но това е вид тренировка към бъдеща професионално изпълнение.
4. Анализ на характеристиките на продукта. Още едно нещо, което обикновено не е свързано с хоби дейността. Това също е вид анализ, който ще остане на хартия най-вероятно. За разлика от точки 2 и 3, обаче, нещата тук са малко по-различни. Такъв вид анализ може да е много интересен. Примерно да кажеш - подобно превозно средство може да се използва при еди какви си метеорологични условия. То може да издържи на такива екстремни натоварвания (които никога не могат да се случат на модела който вие притежавате) и така нататък.
5. Отношението към екипната работа. Това е оставено за последно, но може би е един от най-важните фактори, които разграничават хоби разработката от професионалната такава. Ако правиш днес автомобил - няма начин сам да го реализираш. Ще ти трябват много хора. И на практика в почти всяко по-сложно начинание това е ситуацията - трябва да се прави от много хора, всеки от които е специализиран в определен област!!! Ако решиш да правиш нещо по-сложно, то е нормално да търсиш хора с по-добър опит в проектирането или реализирането на отделни части от нещото. Разбира се, подобно коопериране ще е добре да бъде на бартерен принцип - сега ти правя това, а после ти ми правиш онова. Екипната работа има това предимство, че всички изпълнители са мотивирани да съдействат максимално качествено, защото накрая те са част от авторите на изделието...
Аз определено опитвам да прокарам един проект в това направление, но не ми се получава. Хората с които говоря, определено не се навиват да участват. Въпреки това ще продължа да търся.

Между другото в миналото много интересни изобретения са започнали от чисто хоби разработка. Като достатъчен пример можем само да си спомним какво са направили например братя Райт.