Автор Тема: Направата на "Ардуино" контролер  (Прочетена 54290 пъти)

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #15 -: Юли 10, 2010, 09:11:44 pm »
Ами ще има,само се чудя дали да не използвам старата си разработка,която представлява драйвер на отделна платка/в момента така тествам на платформата поведението на различни програмки/или да направя отделен шиилд,който ще трябва да е доста голям и ще е прахосване на текстолит ама може да помисля и друго да сложа на него.
http://upload.robotics-bg.com/files/slmallrobot.rar
Това е платката на драйвера с изведени пинове формата е за спринт


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

morpheous87

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 35
    • Профил
    • http://www.modsbg.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #16 -: Юли 10, 2010, 09:45:22 pm »
Според мен, за да не се "прахоса" текстолите, може да го удвоиш, така ще има възможност за управлението на 4 моторчета. Като е вариант всеки да прецени дали да запои двата драйвера или само единия.
Мирослав Манчев 23г. гр. Перник

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #17 -: Юли 11, 2010, 01:05:51 pm »
Платката е готова.Допълнбителното място засега седи само така,но мисля по нататък да монтирам един генератор за 38 кHz с 7400



Uploaded with ImageShack.us


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

morpheous87

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 35
    • Профил
    • http://www.modsbg.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #18 -: Юли 11, 2010, 03:30:04 pm »
Би ли дал файла, че да можем да го извадим за ецване.
Мирослав Манчев 23г. гр. Перник

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #19 -: Юли 11, 2010, 05:12:21 pm »
http://upload.robotics-bg.com/files/l293arduino.rar
Да ето файла.Той е за прототипа който аз използвам!!!Не става за оригинално Ардуино.Всички пинове са на него за включване на допълнителни неща.


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #20 -: Юли 14, 2010, 09:42:16 pm »
http://upload.robotics-bg.com/files/lnew.rar
тук има умален модел на платката ,който може да се монтира и вертикално на основната платка ,ако се му се монтира рейка ъглова.


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

Borislav

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1010
    • Профил
    • http://robotics-bg.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #21 -: Юли 14, 2010, 11:58:48 pm »
В сайта на Ардуино (arduino.cc) има платките и за техния "сандвич". :) В Eagle-формат са, а програмата също може да генерира Gerber-файлове. Реално на платкаджийницата трябва да се дадат Gerber-файловете.
Поздрави!
Роботиката не е хоби - тя е начин на живот!

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #22 -: Август 21, 2010, 04:28:48 pm »
Нека продължим с други видове контролери.
Атмега16/32/644 .....какво му трябва на човек? :lol:


Uploaded with ImageShack.us

Ето от горе:


Uploaded with ImageShack.us

Ама разбира се има и "шиилд":

[IMG=http://a.imageshack.us/img843/7879/18082010923.th.jpg][/IMG]

Uploaded with ImageShack.us


и вече двете в комплект:


Uploaded with ImageShack.us


Най общото :Контролер ,232 ТТЛ ,5 В 1.5 А стабилизатор кварц на 16 МХз,всички пинове са на платката.
Платките са изработени в платкаджииница /да тествам/ с бял печат.Комплекта струва около 18 лева без доставката.
Смятам да поръчам и драйвер за двигател който е с L298
Схема : http://robozone.su/uploads/posts/2009-08/1250278334_schematic.gif
Шиилда: http://robozone.su/uploads/posts/2008-06/1213600378_schematic.gif

http://robozone.su/uploads/posts/2008-06/1213600382_pcb-header.gif

Контролера:
http://robozone.su/uploads/posts/2008-06/thumbs/1212350546_schem_1.gif
http://robozone.su/uploads/posts/2008-06/1212347848_2.jpg
http://robozone.su/uploads/posts/2008-06/1212347758_1.jpg


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #23 -: Септември 15, 2010, 09:34:33 pm »
Нека да добавя нещо по темата.
При използването на горепосочената схема ,заедно с шилда + LCD 16х2
след около 10 минти работа изгоря 7805...
Наложи се да го сменя и после да намаля консумацията от и на модула.Взможно е и от вискокото входно напрежение/17 Волта/
Вече не може да се разчита на ТТ данните със смотаните китайски боклуци,не може атмега8 ,LCD , ЕЕПРОМ и два светодиода да консумират над 1 Ампер!пък и входното напрежение би трябвало да е около 30 волта дори и за такъв боклук!


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

Borislav

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1010
    • Профил
    • http://robotics-bg.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #24 -: Септември 17, 2010, 02:48:09 pm »
Илияне, най-добре провери на колко волта са ти кондензаторите преди регулатора 7805. Ако са ти на 10V, нищо чудно да е изгорял. :)
Поздрави!
Роботиката не е хоби - тя е начин на живот!

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #25 -: Септември 17, 2010, 06:32:24 pm »
Не е това.Кондензаторите са на 35 Волтаелектролитните и на 63 керамичните,просто явно съм го претоварил,ала днес си купих LOW DROP стабилизатор и ако пак се сдуха ще го сменя.За сега мисля LOW DROP -а да монтирам на програматора.
PS
Между впрочем изгорих и два 293 ,а контролера и бачка,напрежението беше 6,7 волта.


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

Dimitrov

  • Бил знаел какво е Мехатроника!
  • *****
  • Публикации: 141
    • Профил
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #26 -: Септември 19, 2010, 08:50:36 pm »
По точно предполагам входното напрежение е било голямо или което е малко вероятно си го прегрял тъй като всички интегрални стабилизатори имат максимално токова защита а някой и топлинна.
А максималното входно на 7805 май беше 25 волта
Георги Димитров / Стара Загора

Да пишеш на български с латиница е все едно да пишеш с лайна на стената - чете се, но не е красиво

Borislav

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1010
    • Профил
    • http://robotics-bg.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #27 -: Септември 21, 2010, 10:20:25 am »
Днес най-после успях да си подкарам контролера (т.е. да мигам със светодиод), който мислих, че е изгорял, изграден на базата на ATTiny2313. Той е 1 към 1 реплика на този контролер. За Сумо и следене на линия - става. Същественият му недостатък е, че няма стабилизирано захранване на 5V, но ще намеря начин да разреша и този проблем... Засега стабилизирано захранване подавам директно от USB порта, посредством моя AVR USBISP програматор. :) Това означава, че в момента имам напълно функциониращи 4 контролера и 6 програматора...
Поздрави!
Роботиката не е хоби - тя е начин на живот!

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #28 -: Септември 21, 2010, 10:10:37 pm »
Боби платка правил ли си или на тестова?


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

Borislav

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1010
    • Профил
    • http://robotics-bg.com
Направата на "Ардуино" контролер
« Отговор #29 -: Септември 22, 2010, 03:50:06 pm »
На обикновена монтажна платка с кабелчета го направих преди няколко месеца... :x Но можем да поръчаме платки, защото не е за изхвърляне контролерчето. Само трябва да се преработи със стабилизатор на 5V. :)
Роботиката не е хоби - тя е начин на живот!