Автор Тема: Инфрачервен сензор (infrared)  (Прочетена 68996 пъти)

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #30 -: Февруари 23, 2009, 07:35:55 pm »
Цитат на: "importante"
Мога ли да заменя таймера 555 със руската К555 лл1/лн1/ла1/ли1/лп1?
Те с по 14 извода,а в гугъл видях че има и 555 с по 14 крака?


НЕ.!


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

importante

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 178
    • Профил
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #31 -: Февруари 23, 2009, 07:37:29 pm »
Мерси  ;)
Мартин Костадинов
Skype - Optixam

hunter

  • Направо Робот! :)
  • *****
  • Публикации: 638
    • Профил
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #32 -: Февруари 23, 2009, 08:17:16 pm »
Тази схема която си гледал с 14 пина ти е с два таймера в един корпус.
Цвятко Цветков/ Бургас

http://www.youtube.com/watch?v=I1y67hzRWQY&feature=related

importante

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 178
    • Профил
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #33 -: Февруари 23, 2009, 08:35:39 pm »
Точно,два в един корпус.Гледах го в един форум по електроника,не български и незнам кой ,защото го намерих с гугъл и сега не успях  :oops:  .А инче гледам на тея руските интеграли има числото 555 и викам да не стават ;) .Голяма мъка е с този робот,не вярвах че така ще ме затрудни една честота,но сега нямам от къде да си набавя таймера,а да поръчвам един таймер не си струва.В магазина за електронни елементи в града като попитах за цокъл за интеглана схема и само ми отговориха
 
- такива простотий нямаме!

Тогава ,викам си,защо аджеба не продаваш шампоани бе келеш  :-D  

Преди като се занимавах с аудио усилватели пак същата работа,една година съм опитвал да разработя схемата сам,само и само да не съм я взаимствал от някой,но в крайна сметка много решения няма и доразработвах някакви схеми,които все ги даваха грешни.Даже в книга съм гледал схема,как да направиме първия си усилвател,и повече от ясно схемата грешна ,входовете на интегралата объркани,на самия вход някакво съпротивление от порядъка на мегаоми.....пълна простотия  :!:  
Не съм запознат с много неща в електрониката,но тя става все по необятна,но този робот който съм почнал няма да го оставя та каквото ще да става.Само да направя механиката и ще е висок поне 1 метър с някакви крака от арматура ... :-D  :-D  :-D  :-D
Мартин Костадинов
Skype - Optixam

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #34 -: Февруари 27, 2009, 12:55:34 pm »
http://www.pyroelectro.com/projects/ir_radar/data.html
тук има интересно решение за сензор ,с който може да се измерва и растояние до 1,5м .и е на принципа на радара,мисля че на сумо бот най много ще пасва за да търси противника/някъде някой беше го споменавал.../


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

durankulakat

  • Бил знаел какво е Мехатроника!
  • *****
  • Публикации: 103
    • Профил
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #35 -: Март 03, 2009, 10:00:49 pm »
Здравейте!
 Направих схемата, която sv_shady беше постнал на предишната страница, но възникнаха 2 проблема  :? . Първият е че на изводите към светодиода има толкова напрежение колкото ми е батерията, а както е дадено на схемата аз подавам 5V и към диода трябва да се отделят 2. След като забелязах това, реших да сложа 1 резистор 220Ohm, така че светодиода да се захранва с ~3V. Пускам напрежението и меря след резистора колко е...пак 5 волта :shock: ! Как стават тея магии не разбрах. Сложих 2 светодиода последователно свързани за да си поделят напрежението и ги поднесох към TSOP-то докато меря напрежението на крачето OUTPUT. Нямаше никаква промяна.
 Някой може ли да ми помогне  :roll:
Иван Петров 16г
skype: slayer_kolyo

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #36 -: Март 03, 2009, 10:15:45 pm »
Нормално е да имаш напрежение= на захращото ако ти е запушен транзистора /изгорял ,объркани крачета,няма отпушващо напрежение/
При въртене на р2 какво става?Не можеш да махнеш нищо от схемата.Кондензаторите и съпротивленията трябва да са ти както са показани,толеранс не повече от 10 процента/1КОм -:900-1,1КОм:/


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

durankulakat

  • Бил знаел какво е Мехатроника!
  • *****
  • Публикации: 103
    • Профил
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #37 -: Март 03, 2009, 10:44:59 pm »
Когато променям съпротивлението на R2 не става нищо (не се променя напрежението към диода) а за транзистора съм сигурен че са му правилно подредени крачетата. Но нещо ми направи впечатление - след като се върнах от магазина за електроника видях че на транзистора e написано вместо 2N2222 - PN2222A. Но реших че така се води и е същото. Може от там да идва проблема...
Иван Петров 16г
skype: slayer_kolyo

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #38 -: Март 21, 2009, 12:12:07 am »
Eто един сензор който използва LM311 :


http://www.youtube.com/watch?v=UUJEAVSHJT8

Интересно е ,че задеистването при бял лист хартия е около 20 сантиметра!
при черен лист /подложката на мишока/ е едва 5 сантимера.
Използвам L-53P3C фототранзистор .Коефициента h21 при осветяване с дистанционно достига до 300.


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

sv_shady

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 636
    • Профил
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #39 -: Март 21, 2009, 09:03:35 am »
Ами това е един от недостатъците при инфрачервените сензори, че обхвата им е силно зависим от цвета на обекта пред тях. Черното поглъща голяма част от инфрачервената светлина, а бялото почтни не.
Imagination is the only limit.......

Светлин Пенков
София / Рединг, Великобритания

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #40 -: Март 21, 2009, 10:01:22 am »
А как може да се избегне това?Като за сумо бот и преследвач на линия добре ,ами като автономен робот?Та той ще се блъска в тъмните препятствия а светлите ще заобикаля от 20 сантиметра? ;(


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

sv_shady

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 636
    • Профил
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #41 -: Март 21, 2009, 01:47:22 pm »
Ами благодарение на този ефект работят сензорите на сумоботите и трейсърите. Иначе има едни инфрачервени сензори на sharp, които имат излъчвател и приемник, като приемника е линейна матрица от фототранзистори и в зависимос къде по нея пада отразената светлина се отчита разстоянието. Въпреки това пак малко вслияе и цвета на обекта но почти незначително.
Imagination is the only limit.......

Светлин Пенков
София / Рединг, Великобритания

zoro1

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 610
    • Профил
    • http://www.zoro1.com
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #42 -: Март 21, 2009, 02:09:41 pm »
Добре ,а само с тези на Шарп ли имат почти еднаква реакция към различни цветове?А сумиста как ще засича противника?
Сега ще тествам с различни фотоприемници вкл. и във видимия спектър.
Идеята ми беше за сумист и лайн трейсър ,като за сумо се изправят 2 от 5-те сезнора и се сменя програмата,ама ха да видим... :roll:  ;)


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

hunter

  • Направо Робот! :)
  • *****
  • Публикации: 638
    • Профил
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #43 -: Март 21, 2009, 03:00:18 pm »
TSOP има нужда от филтрация само това което е дадено на първата схема няма да стане има нужда от съпротивление тример и още един кондензатор а ако искате да получите постоянен сигнал на изхода на TSOP-а ви трябва напрежението му да е 3.58в аз доста си поиграх с това днес ако напрежението му е по восоко примерно 4-4.5в резултата е импулс при отразяване на ир.светлината на изхода му от 1 става 0 и дори и да продължава да е осветен се обръща отново в 1. Във темата за моя робот ще дам схема как аз със помоща на бащами ги сработих безотказно и ми вади докато е осветен постояна 0 и само при затамняване се обръща в 1  :)
Цвятко Цветков/ Бургас

http://www.youtube.com/watch?v=I1y67hzRWQY&feature=related

sv_shady

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 636
    • Профил
Инфрачервен сензор (infrared)
« Отговор #44 -: Март 21, 2009, 07:38:15 pm »
Ами не знам явно вече има ново поколение TSOP, схемата която съм постнал лично съм я тествал и тя беше в основата на първия ми робот. :) При трейсъра примерно, ако получаваш едни и същи данни от обекти с бял и черен цвят, няма да можеш да различаваш линията!
Imagination is the only limit.......

Светлин Пенков
София / Рединг, Великобритания