Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - zbytsam

Страници: 1 [2] 3 4
16
За всичко... / Да се похваля!!!
« -: Февруари 26, 2009, 11:30:29 pm »
Тук пускайте всичко за всякакви ваши нови придобивки, подробностии около тях и с всичко,което искате да се похвалите!

17
Днес конструирахме и едно аматьорско ди джейско пултче, дори пуска бийтове и прави скречове, както и миксира барабан и китара, дори има и аплодисменти :D

Ето как изглежда:


18
Роботи LEGO / NXT Mindstorm часовник с кукувица
« -: Февруари 25, 2009, 12:02:10 am »
Ето това сътворих сега в свободното ми време:


А ето и две клипчета. Временно съм дал програмата на бързи обороти за да се разбере какво се случва , но иначе си  е съвсем точен часовник с кукувица, кукаща на всеки кръгъл час. :-D

Тук се вижда как бачка часовника:
http://vbox7.com/play:75138e2e

Тук Кукувичката:))) - не и се чува звука , защото всички сигурно знаете какво е кукане :-D :
http://vbox7.com/play:fea4d5fd

19
Роботи LEGO / Майндсторм Хуманоид
« -: Февруари 24, 2009, 02:42:27 pm »
Е тук може би вече достигаме максимума на майндсторм, но при наличието на още един коплект... :-D

Ето и как сглобих хуманоида;

Започваме от краката:
Вече имаме две основи на краката:


Монтирания сервомотор и предавките:Двата крака скачени:

Малък тест с процесора:И започваме да изграждаме торса:
Вече изградения торс прикрепяме към краката:


Поглед отзад:


Присаждаме и главата:


Едната ръка-тази със звуковия сензор:


И другата ръка-тази с тъч сензора,с което хуманоида е готов почти:


Поглед отзад:


Отзад монтирах и сензор за светлина.

Голям проблем беше синфронизирането на краката спямо въртенето на зъбните колела, както и синхрониьзирането на ръцете.
Хубаво ще е да разпишем и теммата за механиката за в бъдеще ,дори и сега да не е толкова нужна след време , когато почнем да правим по-сериозни роботи,ще имаме голяма нужда от нея.

Програмирането сега започва-този хуманоид си иска сериозно програмиране-тук да вметна още нещо-подценяваме и средата на програмиране-някой беше писал че е лесно  се програмира само с мишка,което е съвършенно невярно.

Това е за сега-клипче-тези дни, че съм затънал в работа.

20
Роботи LEGO / Първата ми робо ръка на Майндсторм.
« -: Февруари 23, 2009, 06:42:45 pm »
Днес намерих и врене за една робо ръчичка.

Отново сервомоторите:


С тях и основата на робота:
Другото серво и почти готовата основа:


Продължаваме нататък:


Присаждаме и чипа:


После го размонитраме щото е сгрешено: :-DСблъсъци с механиката и предавките:


Сега вече платформата е добреИ накрая сме готови. Датчик за допир , сензор за разпознаване на цветовете,движение нагоре-надолу -наляво-надясно и опит (най-сетне успешен) за програмиране на робота да разделя по цветове и да софртира(направен е само за синьо и червено-не ми се занимаваше нататък,но ще го довърша)


Ето и едно клипче-сори че са с такова качество , но нямммам техника,а и с едната ръка сниммам , сдругата права какво ли не :-D :

http://vbox7.com/play:2c87b277

21
Мисля, че мога да ви помогна. Имам човек там, така и така бизнеса ми е обвързан с подобни неща. Харесвате си нещо от щатски сайтове , давате полоевината пари,колкото да се гарантира, че сте сериозни и след 10 -15 дни си го взимате.

Обръщам внимание, че става дума за неща свързани само с роботиката. Не печеля нищо-правя го за да се развивате и да не плащате безбожни надценки , а и да си доставяте неща,които ги няма на нашия пазар.Ако ми поръчате прахосмукачка или колело,няма да се навия. Естествено в цената се калкулират и транспортните разходи на куриерите.

Как да стане?
-Харесвате си нещо и ми пращате линка-калкулирам ви го колко ще струва тотал.Ако Ви устройва , давате половината кеш и после си го взимате от мен.

Това е, ако някой има нужда от помощ.

22
Роботи LEGO / Направата на Спайк.
« -: Февруари 23, 2009, 09:28:18 am »
Спайк е едно диво скорпионче на Майнсторм, което адски много забавлява. Реших първо да наредя него.Беше грешка, че подцених Майндсторм и се хвърлих на сравнително големичък проект.Ама айде стига съм се правил на ментор , да ви покажа как мина всичко:
NXT и едно серво:NXT и две серво,мислех да се спра до тук-от тук варианти много.Щипките на скорпиона-само декоративни са но може да се ъпгрейднат:


Ето го отделния елемент:


Всичко си има и своята виртуална част,което е доста забавно(знам , че лаптопа ми е мръсен :-D ):


Още една снимка на конструкцийката,все още в начален етап:


Тук сме насадили и краката и горе-долу с това приключваме с тялото:


Опашката на скорпиона - едно серво и сглобен бърз механизъм:Монтирали сме сензора за докосване и опашката към тялото:Прокарали сме кабели и Спайк е почти готов:


Насаждане на Спайк и звук -сензора се вижда от дясно на процесора:


Останаха и очите на Спайк-те са сензорите в главата,и реално той е готов:Реално това е -по-късно ще пусна и клипче. За сега робота е програмиран да ходи напред и назад,работя и по ходенето на страни,като засече препядствие,се дърпа назад,ако препядствието тръгне към него -забива си щипката,боде,а бе скорпионска му работа. Това е.

23
Роботи LEGO / Mindstorms NXT - поглед отвътре!
« -: Февруари 23, 2009, 08:42:08 am »
Мтакаааа, мисля, че за парите , които го взех-500 лева е добре.Реално имаме една АТМега8,4 сензора,3 серво мотора.Много много лего техник части,програма,усб кабел,кабеляци за свръзкакато телефонните и софтуер.А пропуснах и 4 много хубави гуми,две топки,които още не знам за какво са и така.
За плюсовете-уникални серва -нямат нищо общо  с тези които имам аз.За справка-нали сега съм се зарибил със моя сумобот та първото нещо,което сглобих беше шаси с две серво и гуми - просто отнесоха сумобота ми.  :( Ще му правя подобрение, но се отплеснах.Уникално много лего части и то много предавки-бях останал приятно изненадан от механиката.Според мен с този кит си решаваме проблемите откъм механика,за доста време. Разни ставички,какво ли не.Супер среда за програмиране- не съм съгласен с мненията,които прочетох, че представлявала само черtички-еми програмирането си е програмиране-просто е предоставено по доста по-достъпен начин. Тухлата с процесора си има и доста екстри-качване и възпроизвеждане(с програмиране) на звук и какво ли още.
 не.
Дисплей на процесора-е удобство си е и е много яко.
Блутут връзка.Както към компа така и към още един майндсторм брик.


 Като се опозная повече с НХТ ще пиша още.
Накратко според мен цена от 500 лева-колкото си е с докарването си струва ,но цена от 850 - колкото е при тези от Комсед,определено не си заслужава.
Ще оставя тази тема , за сега , ако има още нещо за дописване и ще отворя нова, за първия робот,сглобен от мен. Спайк!!!

24
Разкажете кой филм най-много ви надъхва. мен лично Терминаторите. Гледал съм по един милион пъти и трите части. най-се кефя на модел Т 1000 от Терминатор 2.Ето го:


25


Фирма "Анада", Несебър, тел/факс 0554 4 46 26 e-mail anada@abv.bg предлага на цена 1500 лв. с ДДС нови прецизни настолни стругове от типа ВСТ-028.
-диаметър на обраб. детайл 200 мм.
-дължина на обраб. детайл 300 мм.
-отвор в шпиндела 20 мм
-резби от 0,2 до 2,5 мм
Важно:
-Главата на струга се изправя вертикално и стругът се превръща във фреза.
-В комплекта влизат три кутии инструменти и приспособления.

26
Пишете коректно вашите обяви , посочвайки цена, местонахождение на продукта,който предлагате,както и задължителна форма за контакт- месинджър,телефон.

Приложени снимки към Вашата обява ще спомогнат за нейното по-голямо популялизиране

В случай на измама , моля сигнализирайте, за да можем да Ви помогнем своевременно!

27
Line Tracer / Моят проект за следващ линия робот.
« -: Февруари 15, 2009, 10:40:21 pm »
Този робот съм решил да започна от А и Б като с ваша помощ стигна до края му.Ще се опитвам да дам максимално обяснение.

Цел на робота :
Да преследва черна линия с дебелина 3 см.

Структура на робота:

Ще използвам Атмега8 процесор, Драйвер за мотора Л293Д,оптрони,ЛМ324,шаси.Платките ще изработя сам с маркер и железен трихлорид.

 

За шаси на робота ще използвам Платформата на сумобота с двата сервомотора-прекалено красива е да се блъска с други сумоботи,пък и вече имам готов сумо бот.Като евентуално ще помисля и за смяна на колелата.

Сензорите

Оптронът има един излъчвател (светодиод) и един приемник(фото транзисот), Колебая се да ли да си взема готов компонент или да се опитам да го направя от отделни елементи. Принципа е ясен.Ако бялата повърхност попадне на излъчвателя .то тя рефлектира и се поема от приемника. Съответно на черна повърхност не може да се осъществи рефлектиране.Приемника има особеността , ако лъча попадне в него той да измени съпротивлението си, да кажем от 150Кома до 10 Кома.
 Взимаме тевзи стойности и да направим калкулация:
При входно напрежение 5 волта , когато към приемника няма светлина ,изходното напрежение ще ни е равно на Vizh.= 150 / (150+10) =
150/160 = 0,9375 . Тази стойност умножаваме по входното напребение 5 волта и ще получим 4.6875 волта

В случая , когато имаме светлина Vizh.= 10 / (10+10) =
10/20 = 0,5волта.Тази стойност умножаваме по входното напребение 5 волта и ще получим 2,5 волта.
Тези стоинсоти ще изпратим до ЛМ324, чиято функция ще е да сравни тези два входни за него волтажа и да ги зададе на микроконтролера като HIGH i Low.Aко погледнем даташийта на Лм 324 , ще видим колко  лесно е построен. И колко може да облекчи и опрости всичко.

Eто какво следва :
28
Литература / PN преход
« -: Февруари 15, 2009, 12:15:01 am »
p-n-преход е област в полупроводник, където p-проводимостта преминава в n-проводимост. Може да бъде създаден чрез добавяне на различни примеси в един и същ полупроводников кристал или чрез заваряване на два кристала с различна проводимост. В зависимост от начина на създаване преходът може да бъде рязък (при заваряване или стопяване) или плавен (при дифузия). Механизмът на действие на повечето полупроводникови елементи се основава на свойствата на P-n прехода - граничната област в полупроводников кристал между две обособени области с различна примесна проводимост. При нормална температура всички примесни нива са възбудени и концентрацияна на основните носители е съответно: Pp на Р носителите в Р областта и nn на n носителите в n областта. Същевременно в двете области има и неосновни токови носители с концентрация Pn и np като тези носители са с пъти по-малко от основните. Този градиент на концентрацията е причина за появата на два дифузионни потока: на P носители от Р към n областта и на n към Р. Резултатният дифузионен ток през P-n прехода е: Iдиф. = Iдиф.Р+Iдиф.n. Проникналите P носители в n областта се рекомбинират с електроните, поради което концентрацията на електроните в тази област намалява. Аналогично проникналите в P областта n носители рекомбинират с p носителите.Или най-общо казано:

По своите свойства чистите полупроводници ( силиций,германий,се) се доближават до изолаторите.Чрез прибавяне на подходящи примеси от тях се получаватПи и ЕН гермайй , П и Н силиций ,които съответно имат добра електрична проводимост.Най важното свойство, което ще ни е от полза е това че при споийката на П и Н се образува ПН преход, който има еднопосочна проводимост на тока. Това свойство е в основата на диодите,транзисторите,тиристорите и т.н.

Вентилен ефект

Основното свойство на PN прехода е т. нар. вентилен ефект - преминаване на ток само в една посока.

Поради наличието на по-голяма концентрация на дупки в Р слоя част от дупките чрез дифузия преминават в N слоя. В резултат отрицателните заряди на неподвижните акцепторни зони в близост до мястото на контакта остават некомпенсирани и образуват отрицателен обемен заряд. Преминалите в слоя непосредствено до прехода дупки рекомбинират с електрони и част от положителния заряд на донорните йони остава некомпенсиран - създава се положителен обемен заряд.

Така образуваните обемни заряди създават потенциална разлика, наречена още потенциална бариера, която обуславя възникването на вътрешно електрическо поле. То възпрепятствува по-нататъшното дифузно движение на основни токоносители през прехода.

Ако подадем напрежение с положителен потенциал към Р съответно и отрицателен към N слоевете, то дупките и електроните започват да се движат към прехода и се елиминират там - протича ток при сравнително малки стойности (0,1 до към 1 V) на напрежението. Това се нарича право свързване.

Ако сменим посоката на напрежението, то тогава бедната на токоносители област става още по-бедна и съпротивлението и се увеличава. Ток почти не протича. Това се нарича обратно свързване.

29
Литература / Закон на Ом
« -: Февруари 14, 2009, 12:22:32 am »
В проводник, свързан с двата полюса на батерия, се създава електрично поле, чиито силови линии са насочени от положителния към отрицателния полюс на батерията. Под действие на електричните сили свободните електрони в проводника се движат в посока, противоположна на електричното поле.За посока на тока се приема посоката, в която се движат положителните заряди. Когато токът се обуславя от движението на отрицателни заряди, неговата посока е противоположна на посоката на движение на зарядите.

Електричният ток се характеризира количествено с физична величниа, която също се нарича електричен ток и се бележи с буквата I . Нека означим с q електрич-ния заряд, който преминава през напречното сечение S на проводника за време t. Токът пореминаващ през сечението S на проводника се изразява с формулата:

I = q/t

Токът е равен на заряда, пренесен през напречното сечение S на проводника за единица време t . Измерва се в ампери (А):                      1A=1C/s


Немският физик Георг Ом установява опитно, че в редица проводници токът I е правопропорционален на приложеното между двата края на проводника напреже-ние U:

I=U/R или U=RI

Двете формули са равностойни и всяка една от тях изразява закона на Ом. Величината R=U/I се нарича електрично съпротивление на проводника. Единицата за електрично съпротивление се нарича ом (Ω). Съпротивлението на даден проводник е 1 Ω, ако при напрежение 1 V през него тече ток 1 А:        1Ω=1 V /A

Зависимостта на тока I от напрежението U за омовите проводници (проводници, за които е в сила законът на Ом) е линейна (I=U/R) и се представя графично с права линия, преминаваща през началото на координатната системаСпецифично съпротивление

Съпротивлението R e право пропорционално на дължината ℓ на проводника и е обратно пропорционално на напречното му сечение S:

R=ρℓ/S

Величината ρ характеризира електричните свойства на веществото и се нарича специфично съпротивление. Специфичното съпротивление не зависи от размерите на проводника. Изразяваме специфичното съпротивление от формулата:

ρ=RS/ℓ

От формулата следва, че специфичното съпротивление ρ се измерва в единици Ωm²/m=Ωm  (ом по метър).

30
Литература / Електрически ток
« -: Февруари 14, 2009, 12:07:54 am »
Електрическият ток е физично явление, представляващо насочено движение на електрически заряди. Електрическите заряди могат да бъдат електрони - най-често в металите и полупроводниците; йони в електролитите, газовете; както и дупки в някои видове полупроводници. Електрическите заряди се наричат още токоносители.

Токоносителите в металите са електрони, намиращи се в зоната на проводимостта (енергегично състояние на електрона, намиращо се непоследствено над валентната зона при металите).

Токоносителите в електролитите са йони. Например молекулите на солите и киселините във воден разтвор се разлагат на положителни и/или отрицателни йони (дисоциация).

Токоносители в плазмата са както електрони, така и положителни и отрицателни йони.

Токоносителите в полупроводниците са електрони при т.нар. собствен полупроводник (без примеси). В полупроводниците в които е въведен примес от донорен или акцепторен тип, се дефинират основни и неосновни токоносители, като в полупроводник с донорен примес основните токоносители са електроните, а при акцепторен примес - дупките.

Физичната величина, характеризираща протичането на електрическия ток, се нарича сила на тока.

Страници: 1 [2] 3 4