Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - gKyuchukov

Страници: [1]
1
Други роботи / Re: Две малки роботчета
« -: Март 10, 2017, 08:41:02 pm »
Привет отново,

Ето още един видео update за моите домашни любимци:

https://www.youtube.com/watch?v=qOXk7psd6wY

След няколко значителни промени по софтуера, роботчетата вече могат да изпълняват предварително зададени сценарии. Двата робота и лаптопа са вързани в клъстър. Един от новите модули качени на лаптопа се грижи да синхронизира действията на всички машини. На филмчето по горе съм заснел един от първите ми сценари, като по време на снимките аз единствено насочвах камерата.

2
Искам да споделя една програма на име kdenlive която служи за обработка на видео.
https://kdenlive.org/



Това е първата програма от този тип която ползвам и за това не мога да дам адекватно сравнение с други подобни, но мога да кажа че на мен ми е много полезна.
Някои от функциите които съм използвал (все още съм доста начинаещ) са:
  • промяна на резолюцията и frame rate-а на видео.
  • Свързване на няколко последователни клипа в един.
  • Разделяне на екрана и показване на няколко видео "пътечки" едновременно.
  • добавяне и миксиране на аудио пътеки.
  • ефекти и преходи от една сцена в друга.
Има още много функции (цяло меню с ефекти и обработка и анализи на цветове, филтри и маса други неща), но за тях все още не мога да кажа нищо.
Програмата е основно за Linux но от тази година четох че са изкарали версия и за Windows.

3
Други роботи / Re: Две малки роботчета
« -: Февруари 10, 2017, 08:46:22 pm »
Ето един малък видео update:

https://www.youtube.com/watch?v=YTegVxm2Rrs

Най после сложих батерии и сега машинките могат да се движат свободно. След първите тестове видях че има още какво да се желае. От момента на задаване на команда, до момента в който се получи обратна връзка от камерата има лаг около 150-200 милисекунди. Това е горе долу ок когато управляваме машинката бавно, но при контрол в реално време става доста неприятно.

За следващите версии съм предвидил една промяна в програмния модел с която това би трябвало да се подобри значително (или поне така се надявам)

4
Други роботи / Re: Две малки роботчета
« -: Януари 27, 2017, 11:17:27 pm »
Здравей,

За закрепването на Разберито, Ардуиното и на почти цялата друга електроника съм използвал иновативен и много надежден метод (малко да си вдигна акциите че ако директно си призная че всичко е вързано със свински опашки рискувам смях с посочване и линч).

Пи-то се държи доста по стабилно от колкото предполагах в началото. Обикновено когато блокира е в моменти на включване или изключване на кабели по време на работа, и дори тогава се случва доста рядко.

От известно време в главата ми се въртеше една идея. Система която дава възможност да си конфигурираш и навържеш отделни модули така че да изградиш робот или някаква друга система. Двете машинки са тестови прототипи и са програмирани на този принцип.

Когато човек се върже с браузъра към роботчето, машинката си казва какви модули има вътре и те се показват на менюто от ляво. когато искаме да контролираме някой модул, е нужно само да го изберем и преместим в контролното поле. Тогава от описанието на модула (като входове и изходи) се генерират контролите които се виждат във видеото. Тези контроли се връзват към данните от роботчето и когато пишем в тях, стойностите отиват към Разберито и Ардуиното. От друга страна когато нещо се промени в Ардуиното или някой от модулите в Разберито, тези данни се връщат към контролите в браузъра.

Интерфейса и всичките трикове по него са писани на чист Javascript. В момента тествам функционалността и бързодействието на уеб базирана контролна станция (и надявам се по някое време ще я направя да изглежда малко по прилично).

Мислил съм да използвам ROS и ще трябва да го разгледам по подробно. Но това ще е няколко версии напред в бъдещето. За сега първата ми цел е да подкарам двете машинки да се движат без една торба кабели след тях.

P.S.
Надявам се скоро да мога да се похваля с работещите машинки и тогава ще се възползвам от съвета за "image" тага.

5
Други роботи / Две малки роботчета
« -: Януари 18, 2017, 09:30:21 pm »
Привет,

Реших и аз да споделя за моя робо проект. като поредния любител на изкуствения интелект, се хванах да си направя едно роботче с което да експериментирам. Резултата след няколко месеца работа беше знанието че съм маса зле с хардуера,  две роботчета сглобени от готови модули и блог по темата.

Машинки разполагат с:
 - Разбери Пи - Изчислителна мощност за малко по сложни алгоритми
 - Ардуино уно - Управление на електрониката
 - WiFi - Комуникация с компютър или таблет
 - Кула с камера

Ето малко картинки на двете роботчета:

http://robotswillbe.net/wp-content/uploads/2017/01/DSC00108.jpg
http://robotswillbe.net/wp-content/uploads/2017/01/DSC00109.jpg
http://robotswillbe.net/wp-content/uploads/2017/01/DSC00106.jpg
http://robotswillbe.net/wp-content/uploads/2017/01/DSC00113.jpg

Ето и видео с първите тестове на едната от машинките.

https://www.youtube.com/watch?v=QiZzNzjVvo8

Връзката с машинката става с браузър по WiFi. В началото се зарежда меню с модулите които са качени на робота. Можем да си настроим контролната станция и да изберем кои модули да са видими на плота. Това става като просто ги преместим от менюто до плота с мишката.

Можем да управляваме робота по два начина. Първия е да като задаваме стойностите в контролите. Втория режим е малко по интересен. Позволява да управляваме машинката със стрелките на клавиатурата и да насочваме камерата с мишката (подобно на някоя компютърна игра от първо лице).

За момента роботчето е статично защото все още не съм му сложил батерия за серво двигателите, но се надявам скоро да променя това.

Бих се радвал да споделите коментари, градивна критика ... и някоя псувня (но само ако е от сърце ;) ).



6
Честита нова година и на теб!

Наистина много интересна тема започваш. До сега основно седя и дебна из форума, но по тази тема няма как да не се включа. Аз също от известно време съм преминал почти изцяло на свободен софтуер (линукс като операционна система и още някои свободни продукти и среди за разработка).

Бих искал да споделя една (надявам се) мъдрост която взимам в предвид когато избирам да ползвам нещо. Добре е да гледаме колко хора работят активно със съответния продукт и на какво ниво са. Ако има няколко хиляди  човека които ползват дадено нещо и поне няколко сериозни играчи (като примера с CERN), значи технологията е тествана че работи и има поддръжка. А и най-малкото ще има кой да попитаме когато се наложи. Предполагам на повечето от нас се е случвало да забием някъде и да няма мърдане. Чувството не е особено приятно.

Имам реален случай където около 20 часа се опитвах да подкарам една платка за разработка. Момента в който успях да подкарам мигане на светодиод беше последван от неконтролируем смях и обещание към себе си следващия път да внимавам какво ползвам.

Между другото аз повече наблягам на софтуера и в момента съм хвърлил око на отворената библиотека за компютърно зрение (OpenCv) и операционната система за роботи (ROS). Ако все пак се окажа достатъчно умен за да зацепя нещо от тях, може да драсна някой ред по темата :)

Поздрави

7
Общ форум / Да се запознаем.
« -: Септември 19, 2013, 11:49:47 pm »
Привет, от известно време дебна из форума и реших че е крайно време да се представя. Казвам се Георги, на 27 години, от София. Завършил съм Автоматика в ТУ - София. Занимавал съм се с програмиране за PC и микроконтролери (за сега имам най-голям опит с PIC и по-малък с ARM). С  електрониката съм на ниво колкото да разчитам схемите. Отдавна се интересувам от роботика и изкуствен интелект, но едва наскоро започнах да се занимавам активно в тази насока. Надявам се да намеря ортаци със сходни интереси.

Страници: [1]