Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - HIFI

Страници: [1]
1
Здравейте,

преди няколко дни се хванах да направя робот, с който да участвам в състезанието Робо Лига България 2013. Историята е кратка :) бях се записал предварително за състезанието, а нямах сумобот с който да участвам (това го направих с цел да ме амбицира да събера робот), ако не се бях записал нямаше да имам волята да направя (РОБКО 007)* последните три дни преди събитието. В темата ще кача снимки и кратко клипче на идеята си. Бях изгледал много филмчета в нета на сумороботи, които имат огромна сила на натиск и нямат защита от повдигане. В следствие на това ми дойде идеята да направя максимално наведен (нисък) робот, който да повдига противника, намалява сцеплението на гумите му, избутва го до края на ринга след което го изсипва навън. Тук е момента да кажа, че това ми е първото такова състезание и нямах грам опит с терена. частите за робко, ги бях събирал месец по-рано. Шасито е на "Tamiya Double Gearbox" от Роботев, гумите са на същата марка реисинг модела.
За захранване бях взел три Li-Pol батерии 18650. Като за моторите и обръщащото серво бяха две, за процесора една. Цялата конструкция на робота е направена от споявани листи текстолит като основата е от 2мм, а страните от 0,6. Като здравина мога да кажа, че това би издържало на всеки удар от робот с неговите размери и маса до 500гр. без проблем. Искаше ми се центъра на тежестта ми да е максимално ниско и все пак да не съм много тежък 350гр. бях в завършен вид. Като краен резултат за робот правен за толкова малко време и без опит мисля, че се справи много добре. Ако имах опита и познанията, които натрупах крайният ефект щеше да е друг :) Ако имате въпроси с радост ще отговарям.

https://www.youtube.com/watch?v=gmyRrbgmKrI

*  Оказа се, че на състезанието имаше човек претендиращ, че РОБКО е неговa и запазена марка и не трябвало да го използвам...

P.S. Моля ако някой има филмчета от събитието да качи или даде линкове.

Поздрави
Василен Лазаров

Страници: [1]