Форум по Роботика

Проекти за роботи => BEAM-роботи => Темата е започната от: varnima в Септември 14, 2013, 04:26:40 pm

Титла: Първи стъпки в роботиката
Публикувано от: varnima в Септември 14, 2013, 04:26:40 pm
Здравейте на всички, и много поздрави за хубавия форум.
Преди няколко дни попаднах на вашия сайт и ми допадна много идеята за роботи в свободното време.Дълго време се чудех как да използвам знанията си по физика от училище и опита от електротехника, и реших да събера полезното с приятното.Проблема е ,че не знам от къде да започна.Много ми харесаха трите проекта представени тук за роботчета, и искам да знам какво да чета, какво да закупя и как да започна за да навляза успешно във вашия свят.Паричните средства и времето не са проблем ,така че може да предложите всякакви източници от където да черпя знания.Желанието от мене е гарантирано, благодаря предварително
Титла: Първи стъпки в роботиката
Публикувано от: cdman в Септември 25, 2013, 05:26:53 pm
Здравей , тъй като и аз навлязох скоро ти препоръчвам да си вземеш нещо готово като за начало. Ще можеш да го разгледаш от близо да тестваш различни неща - след което ще имаш възможност да изработиш или доработиш нещо сам.

Препоръчвам ти да си вземеш ето това роботче - Pololu ZUMO (http://www.pololu.com/catalog/product/2506)

(http://a.pololu-files.com/picture/0J4439.600.jpg)

Роботчето можеш да купиш тук в БГ от Роботев  (http://www.robotev.com/)или от Ер-Елемент (http://erelement.com/robots/pololu-zumo-robot)


Имай предвид че робота се продава в 2 варианта като КИТ за сглобяване и като готов сглобен :) - аз лично избрах втория вариант. Цената му сглобен е около 180лв

Към това нещо ти трябва една платка ARDUINO UNO R3 - коят можеш да купиш от горните 2 магазина за 46лв Роботев.КОМ (http://www.robotev.com/product_info.php?cPath=1_21&products_id=309)  или от ER-ELEMENT (http://erelement.com/arduino-uno-r3) и реално ще имаш готова конфигурация за Line-Tracer , MazeSolver, както и базов Сумо-Бот.


Горния робот идва в страхотен комплект - с вградена фотодиодна рамка отдолу и компас. Освен това на сайта на производителя има страхотна документация (http://www.pololu.com/docs/0J57) където освен описание можеш да намериш и примерни програми за ARDUINO с което да пуснеш робота буквално за 5 мин от разопаковането!


Ето тук ще намериш видео с описание (http://www.youtube.com/watch?v=xF96n-qiWHw) и няколко теста на робота. След като го пуснеш и му разгледаш възможностите - лесно можеш да добавиш датчици за разстояние с което да го надградиш още. Имай предвид че работата с Ардуино библиотеките иска познания по програмиране!