Форум по Роботика

Полезно => Софтуер => Темата е започната от: yasko в Януари 05, 2017, 01:40:55 pm

Титла: Софтуер с отворен код за разработка и дизайн
Публикувано от: yasko в Януари 05, 2017, 01:40:55 pm
Честита Нова Година на всички!

От доста години вече ползвам ОС с отворен код - Linux (Debian, Ubuntu) и с времето търсех приложен софтуер отново с отворен код с който да мога да си върша работата и да решавам различни задачи.  Преди десет години беше трудно, но днес нещата стоят доста по-добре. Някой би попитал защо софтуер  с отворен код - темата е дълга нека засега приемем, че е вид философия. Ще се опитам накратко да опиша различните видове софтуер, които ползвам. С врмето  се надявам да мога да опиша всеки от тях в отделна тема. Сега да започвам:

Софтуер за проектиране на печатни платки - тук моя фаворит е KiCAD (http://kicad-pcb.org/)

(http://www.robotics-bg.com/upload/files/yasko2/kicad_pcbnew2.png)

Последните години KiCAD се разви доста, особено след като от CERN се включиха в разработка. Включва в себе си всички основни модули необходими за проектиране на печатни платки:
Schematic Capture - редактор за създаване на електрически схеми с вграден редактор за компоненти и библиотеки към него.
PCB Layout - поддържа създаването на печатни платки до 32 слоя. Поддържа онлайн библиотека за различни видове корпуси в GitHub.  Няма вграден ауторутер, но интерактивния рутер е доста добър и може да опроводява високоскоростни диференциални линии. Има вграден 3D Viewer, който позволява да се визуализира реален  3D модел на платката, който може да бъде експортиран към други 3D пакети.
KiCAD има версии за трите основни ОС – Linux, MAC, Wndows, което го прави мулти-платформен.  Предимство, но в известна степен и недостатък е, че софтуера непрекъснато се променя и усъвършенства. Разбира се има и публикувани стабилни версии на програмата. Текущата стабилна версия 4.0.5.
Вече има изградена голяма общност от потребители и разработчици в Интернет. Основния форум е тук: https://forum.kicad.info/. В GitHub има доста допълнителни библиотеки за ел. компоненти и корпуси.  Интерфейса на софтуера има превод  на български език.  Ръководства за работа със KiCAD на различни езици (БГ все още няма), се намират тук (http://kicad-pcb.org/help/documentation/) . Ето и линк (https://bg.wikipedia.org/wiki/KiCad)  в Уикипедя за KiCAD.

Титла: Re: Софтуер с отворен код за разработка и дизайн
Публикувано от: gKyuchukov в Януари 07, 2017, 12:05:11 am
Честита нова година и на теб!

Наистина много интересна тема започваш. До сега основно седя и дебна из форума, но по тази тема няма как да не се включа. Аз също от известно време съм преминал почти изцяло на свободен софтуер (линукс като операционна система и още някои свободни продукти и среди за разработка).

Бих искал да споделя една (надявам се) мъдрост която взимам в предвид когато избирам да ползвам нещо. Добре е да гледаме колко хора работят активно със съответния продукт и на какво ниво са. Ако има няколко хиляди  човека които ползват дадено нещо и поне няколко сериозни играчи (като примера с CERN), значи технологията е тествана че работи и има поддръжка. А и най-малкото ще има кой да попитаме когато се наложи. Предполагам на повечето от нас се е случвало да забием някъде и да няма мърдане. Чувството не е особено приятно.

Имам реален случай където около 20 часа се опитвах да подкарам една платка за разработка. Момента в който успях да подкарам мигане на светодиод беше последван от неконтролируем смях и обещание към себе си следващия път да внимавам какво ползвам.

Между другото аз повече наблягам на софтуера и в момента съм хвърлил око на отворената библиотека за компютърно зрение (OpenCv) и операционната система за роботи (ROS). Ако все пак се окажа достатъчно умен за да зацепя нещо от тях, може да драсна някой ред по темата :)

Поздрави
Титла: Re: Софтуер с отворен код за разработка и дизайн
Публикувано от: yasko в Януари 07, 2017, 10:16:18 pm
Благодаря за позитивния коментар! Съгласен, че избора на такъв тип продукти трябва да става внимателно. Идеята тук ми е да опиша продукти, които вече са се доказали във времето и имат солидна база от потребители и не на последно  място,  които лично съм тествал и използвал в практиката. Разбира се темата е отворена за всеки, който иска да сподели своя опит.
Темата за OpenCV е интересна и обширна. Надявам се в бъдеще да стигнем и до  нея :)
Ето и продукта, който искам да представя днес:

LibreCAD (http://librecad.org) - програма за 2D дизйан (2D-CAD)

(http://www.robotics-bg.com/upload/files/pict/librecad.png)

Доста приятна и изчистена програма за 2D проектиране. Интерфейса  и начина на работа е подобен на AutoCAD.
Програмата работи с DXF файлов формат. Има възможност за четене на DWG файлове и експорт  в различни графични формати: SVG, JPG, PNG, PDF и др.
Софтуера е базиране на Qt4 графичен интерфейс, което и позволява да работи на различни ОС. 
Повече информация може да се намери тук:
Wiki: http://wiki.librecad.org
Форум:  http://librecad.org/cms/home/get-help/forum.html
Видеа: http://www.youtube.com/results?search_query=librecad
Титла: Re: Софтуер с отворен код за разработка и дизайн
Публикувано от: yasko в Януари 11, 2017, 10:54:28 pm
Не мога да пропусна офис пакета LibreOffice (https://bg.libreoffice.org/home/). Съдържа всички необходими пакети за обработка на документи и данни:
Writer - за обработка на текстови документи. (замества MS Word).
Calc  - обработка на електронни таблици (замества Excel).
Impress - за създаване на презентации (замества PowerPoint).
Draw - създаване на графики, планове, чертежи.
Base - работа с бази данни.
Math - редактор за математически и научни формули

(http://www.robotics-bg.com/upload/files/pict/libreoffice.png)
Титла: Re: Софтуер с отворен код за разработка и дизайн
Публикувано от: bateAz в Януари 12, 2017, 09:51:45 am
+1 за LibreOffice. Ползвам го от година и половина и съм много доволен. Подобно на MSOffice има скриптов език ( даже 2 ) за автоматизирана обработка на таблици. Ползвал съм неговия бейсик. Скриптовете НЕ СА съвместими с MS. Имат по-ограничена поддръжка откъм библиотеки, но изпълнението им е с пъти по-бързо от VBA на MSOffice. Е, имат и бъгове ... ама така е за без пари.
Титла: Re: Софтуер с отворен код за разработка и дизайн
Публикувано от: yasko в Януари 26, 2017, 11:44:49 pm
Продължавам по темата и ето една чудесна програма за обработка на изображения:
 GIMP (https://www.gimp.org/)

(http://www.robotics-bg.com/upload/files/pict/gimp.jpg)

В голяма степен свободен на аналог на Adobe Photoshop. GIMP e един от първите програма от класа на свободния софтуер и води началото си от 1995 година.
Програмата има доста възможности за обработка на изображения и поддържа множестово графични формати.
Аз лично  ползвам базови функционалности като изрязване,  скалиране и ротиране  на изображения и  конвертиране от един формат в друг. Снимките, които качвам във форума ги обработвам с GIMP и ми върши отлична работа.
Програмата има  версии Linux, Windows и Mac и интерфейса за работа има превод на български език.
Титла: Re: Софтуер с отворен код за разработка и дизайн
Публикувано от: gKyuchukov в Февруари 10, 2017, 11:06:56 pm
Искам да споделя една програма на име kdenlive която служи за обработка на видео.
https://kdenlive.org/ (https://kdenlive.org/)

(http://robotswillbe.net/wp-content/uploads/2017/02/kdenlivesmall.jpg)

Това е първата програма от този тип която ползвам и за това не мога да дам адекватно сравнение с други подобни, но мога да кажа че на мен ми е много полезна.
Някои от функциите които съм използвал (все още съм доста начинаещ) са:
Има още много функции (цяло меню с ефекти и обработка и анализи на цветове, филтри и маса други неща), но за тях все още не мога да кажа нищо.
Програмата е основно за Linux но от тази година четох че са изкарали версия и за Windows.
Титла: Re: Софтуер с отворен код за разработка и дизайн
Публикувано от: yasko в Февруари 11, 2017, 02:41:28 pm
Днес искам да представя един пакет  за решаване на различни научни и технически задачи и проблеми: Scilab (http://www.scilab.org/)

(http://www.robotics-bg.com/upload/files/pict/scilab.jpg)

Scilab е мултиплатформен пакет за числени анализи  и програмен език от високо ниво насочен към математически изчисления.
С него могат да се решават различни проблеми от областта на: обработка на сигнали,  статистически анализ, обработка на изображения, динамика на флуидите, числени оптимизации и др.
Scilab заедно с GNU Octave (https://www.gnu.org/software/octave/)  са двте основни алтернативи  на Matlab с отворен код. Синтаксиса на Scilab е  подобен на този на  Matlab, като има транслатор който позволява прехвърляне на код от Matlab към Scilab.
Scilab включва също и модула Xcos (https://www.scilab.org/scilab/features/xcos), който  позволява симулации на различни видове динамични системи представени чрез символен език подобно на пакета Simulink на Matlab.

(http://www.robotics-bg.com/upload/files/pict/xcos_environment.png)

Scilab е интерпретаторен език от високо ниво, който позволява бързо и лесно да се направят модели на различни видове научни и инженерни проблеми.
Има добри възможности за 2D & 3D визуализации и позволява изграждане на собствен графичен интерфейс за дадена задача или модел.
Към Scilab има богат набор от пакети за различни видове математически изчисления.  Също така позволява да се вградят към него и външни функции създадени на други езици като Fortran  и C.